Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Πως εντάσσονται οι λύσεις ΒΙ στο γενικότερο πληροφορικό σύστημα μιας επιχείρησης;

Πολλές επιχειρήσεις αν και έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε επιχειρησιακά συστήματα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλούς φραγμούς στην πρόσβαση της πληροφορίας. Τα δεδομένα αυξάνονται, συνεχίζουν όμως να είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικά συστήματα και η ενιαία διαχείριση τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Αυτό που χρειάζονται, είναι λύσεις προσανατολισμένες στην γρήγορη επεξεργασία, ετερογενών πολλές φορές, δεδομένων για την παραγωγή πληροφοριών που να απαντούν στις ανάγκες κάθε στιγμής και ιεραρχίας.

Αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι λύσεις ΒΙ. Πρόκειται επομένως για λύσεις που αναδεικνύουν τις πληροφορίες που βρίσκονται στα «κελιά» των βάσεων δεδομένων και συμβάλλουν στην γενικότερη αναζωογόνηση των συστημάτων, παράλληλα με τη βασική τους αποστολή, που είναι η ανάδειξη και η κυκλοφορία της γνώσης που κρύβεται μέσα στις επιχειρήσεις. Είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει για να ολοκληρωθεί το πληροφορικό σύστημα μιας επιχείρησης και να αρχίσει να αποδίδει σύμφωνα με τις προσδοκίες της.

Αυτή η ιδιότητα των λύσεων ΒΙ, συμβάλει δραστικά εκτός από την ταχεία απόσβεση των επενδύσεων σε ΒΙ και στην παράταση της ζωής των υπολοίπων συστημάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα των λύσεων ΒΙ έναντι των διαχειριστικών συστημάτων (ERP, CRM, MRP, κλπ.) έγκειται στο γεγονός ότι η εγκατάσταση και λειτουργία τους δεν επηρεάζει τις καθημερινές συναλλαγές των επιχειρήσεων και επομένως είναι πιο εύκολη η απόφαση για την υλοποίησή τους.

Μέγεθος Ελληνικής Αγοράς στο Business Intelligence

Αν αποφύγουμε τη σύγχυση ανάμεσα στις εφαρμογές παραγωγής στατικών αναφορών και εκτυπώσεων με τις ολοκληρωμένες λύσεις επιχειρηματικής ευφυΐας, θα διαπιστώσουμε ότι η διείσδυση του ΒΙ στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένη.

Οι προσδοκίες για ανάπτυξη της αγοράς που διατυπώνονται παραδοσιακά δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς τα τελευταία χρόνια, ξεπερνάνε το 20% ετησίως. Ακόμη και ορισμένα από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, με τεράστιες ανάγκες πληροφόρησης εξακολουθούν να «αγωνίζονται με μπαλώματα» για να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ανάγκες σε πληροφόρηση ωστόσο αλλά και η συνείδηση της αξίας της μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα του βασιλείου των excels και αποφασίζουν να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση της εξαγωγής κρίσιμων μεγεθών και δεικτών για την οικονομική υγεία, ασφάλεια και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της διεύρυνσης των επιχειρήσεων και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση λύσεων ΒΙ, που έρχονται να προστεθούν σε παραδοσιακούς πελάτες λύσεων ΒΙ, όπως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, τράπεζες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίοι προχωρούν σε νέες επενδύσεις ΒΙ.

Το ενδιαφέρον μάλιστα εκτείνεται και πέρα από το χώρο των πωλήσεων και του marketing που παραδοσιακά αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε ΒΙ, σε νέες περιοχές όπως η χρηματοοικονομική παρακολούθηση και η διαχείριση της παραγωγής.

Business Inteligence με απλά λόγια

Η επιτυχία σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική επιχείρηση προϋποθέτει γνώση. Γνώση του πελατολογίου, των τάσεων της αγοράς και του ανταγωνισμού. Καθημερινά μια επιχείρηση παράγει δεδομένα και έχει ανάγκη από ευέλικτα και εύχρηστα εργαλεία που να υποστηρίζουν κρίσιμες επιχειρησιακές αποφάσεις.

Business Intelligence είναι η διαδικασία εκείνη που μετατρέπει τα δεδομένα ενός οργανισμού σε γνώση για την επιχειρήση.

Το ξεκίνημα ...

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ... .

... έτσι λέμε και εμείς και δημιουργήσαμε το πρώτο blog για το Business Intelilgence στην Ελλάδα.

Μέσα από εδώ εγκαινίαζουμε μια διαδραστική κοινότητα που έχει σαν στόχο να αναλύσει τι σημαίνει BI για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Να προτείνει λύσεις και προϊόντα και να γίνει η πήγη ενημέρωσης για κάθε στέλεχος των Ελληνικών Εταιριών.

Φιλικά,

Η ομάδα του Greece BI